Wednesday, March 31, 2010

Persoonlijk ontwikkelingstraject. dag 1 & 2

Afgelopen maandag en dinsdag hebben de YITT teams van Microsoft en SAP de eerste 2 dagen gevolgd van de persoonlijke ontwikkelingtrainingen die bij het traject horen.
De medewerkers (4 van Microsoft en 5 van SAP) volgde in de 2 dagen 2 onderwerpen.

Dag 1

Op dag 1 was de 'Apollo 13 game' die aanhaakt bij de kennis van ITIL, een van de proces standaarden die gebruikt worden bij Achmea. Het doel van de dag was om te zien hoe ITIL werkt. We begonnen met het opstellen van de Apollo 13 aan de hand van een tekst een kaartjes met onderdelen. Deze opdracht werd in 2 groepen uitgevoerd. De trainer vergleek de resultaten met het originele. Daaruit kwam naar boven dat het team waar ik in zat alle kritieke systemen hadden geselecteerd en daardoor op meer punten uitkwamen. De keuzes die wij gemaakt hadden werden doorgezet naar de volgende rondes. (waarna al snel bleek dat ook wij cruciale informatie misten)

Er volgde nog 3 rondes waar telkens een deel van de route die Apollo 13 vloog werd afgelegd. Telkens kwamen er nieuwe problemen naar boven die wij zo snel mogelijk moesten oplossen. Hoe minder tijd we er mee kwijt waren hoe beter het was.

Aan het einde van de dag hadden we de astronauten in de game netjes terug aan aarde gebracht en was niemand overleden.

Dag 2

Deze dag stond in het teken van 'IT Beheer Overview'. We begonnen met een opdracht waar we zoveel mogelijk standaarden moesten verzinnen. Na het evalueren werd duidelijk dat sommige opties toch geen standaarde waren maar dat we er wel veel konden opnoemen.

De rest van de dag stond in het teken van 3 belangrijke standaarden.

  • ASL
  • BiSL
  • ITIL

Deze 3 standaarden werden globaal behandeld. Zo wordt ASL vooral ingezet op applicatie niveau, BiSL op Business niveau en ITIL zowel op het Technische niveau als over verschillende niveaus heen.

Nadat we heel wat theorie gehad hadden ging de trainer kijken wat we allemaal onthouden hadden. Voor de pauze was dit in de vorm van een quiz waar telkens 2 keuzes waren. Na het tweede deel theorie was dit met 2 verschillende oefeningen.

Als eerste kregen we 6 stellingen waar we in groepen van 3 personen moesten opmaken voor welke stellingen we eens waren en niet eens waren. Daarna gingen we in een Lagerhuis bespreken waarom je team voor of tegen was.

Als laatste opdracht moesten we een bedrijf gaan herstructureren met daarbij rekening te houden met welke standaarde er allemaal zijn.

De eerste 2 dagen waren een succes. Er volgen nog 4 dagen waarvan 2 dagen in april en 2 dagen in mei.

No comments:

Popular Posts